Valitse sivu

Miksi valita luonnonkosmetiikka?
Ostat kosmetiikkasi marketista, mikset siis lapsellesikin? Tai kenties apteekista koska luotat apteekissa myytävän kosmetiikan olevan varmasti turvallista vauvasi herkälle iholle? Oletko koskaan katsonut ostamiesi tuotteiden sisältöluetteloa? Tiedätkö mitä aineita kosmetiikkasi sisältää ja mitä vaikutuksia sillä on lapseesi myös tulevaisuudessa? Tiedätkö mistä maksat?

Opas luonnonkosmetiikasta

Lapsesi iho on ohut ja herkkä. Se on jopa 20-30% ohuempi kuin aikuisen iho ja sen vuoksi sitä on hoidettava erityisen huolella. Useimmat vauvan ihonhoitoon tarkoitetut tuotteet sisältävät mm. mineraaliöljyjä, keinotekoisia hajusteita, parabeeneja sekä väriaineita. Myös apteekissa myytävät tuotteet. Nämä aiheuttavat mm. allergiaa, mahdollisesti syöpää sekä saattavat toimia ns. hormonihäiritsijöinä. Maailman terveysjärjestö WHO (WHO/IPCS, 2002) määrittelee hormonihäiritsijät seuraavasti: hormonihäiritsijä on ulkoinen aine tai seos, joka muuttaa hormonitoimintaa ja aiheuttaa terveyshaittoja terveessä organismissa, sen jälkeläisissä tai populaatioissa. Hormonihäiritsijät ovat siis kemiallisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa eliöille mm. kehitys- ja lisääntymishäiriöitä sekä haitata hermoston tai immuunipuolustuksen toimintaa. Hormonitoimintaa häiritsevien kemikaalien uskotaan vaikuttavan hormonijärjestelmän toimintaan ainakin kolmella tavalla: jäljittelemällä elimistön luonnollisten hormonien vaikutusta, estämällä luonnollisten hormonien vaikutuksia tai vaikuttamalla hormonien pitoisuuteen elimistössä. Käyttämällä aitoa luonnonkosmetiikkaa voit olla varma tuotteiden turvallisuudesta vauvallesi.

Mitä luonnonkosmetiikka on?

Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan alaan erikoistuneiden, riippumattomien organisaatioiden valvomaa ja säätelemää luonnollista alkuperää olevaa kosmetiikkaa.
Luonnonkosmetiikalle ei toistaiseksi ole olemassa yhtä kansainvälistä standardia. Aito luonnonkosmetiikka on yleensä sertifioitu. Tunnetuimpia sertifikaatteja ovat esim. Ecocert, AIAB, BDIH, Cosmebio, ICEA, NaTrue, Soil Association ja FI-Natura.

Luonnonkosmetiikka-termiä ei ole suojattu lailla ja siksi monet synteettiset kosmetiikkasarjat syyllistyvät viherpesuun markkinoiden itseään luonnollisina.
Sertifikaatin avulla voit luotettavasti valita aitoa luonnonkosmetiikkaa, jolle on asetettu tiukat kriteerit. Kannattaa kuitenkin muistaa että markkinoilta löytyy useita pieniä kosmetiikkasarjoja joilla ei ole sertifikaattia vaikka ne täyttävätkin luonnonkosmetiikkasertifikaattien standardit. Sertifiointi maksaa ja pienillä yrityksillä ei ole mahdollista ostaa sertifikaattia.

Sertifioidun luonnonkosmetiikan yhteiset vaatimukset:

Valmistuksessa tulee suosia luonnollisia raaka-aineita eli aitoja kasviöljyjä, eteerisiä öljyjä sekä kasviuutteita.

Kasviraaka-aineiden tulee olla luomuviljeltyjä niin pitkälle kuin mahdollista tai valvotulta alueelta kerätyistä luonnonvaraisista kasveista. Uhanalaisia kasveja ei käytetä.

Raaka-aineiden tulee olla jalostettu kosmeettiseksi ainesosaksi mahdollisimman vähän kemiallisia prosesseja käyttäen.

Tuotteissa tulee suosia mietoja ja kasviperäisiä emulgaattoreita sekä pesutensidejä.

Eläinperäisistä raaka-aineista sallittuja ovat hunaja, mehiläisvaha ja villarasva.

Tuotteissa tulee olla mahdollisimman ympäristöystävälliset pakkaukset.

Eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehditaan kaikissa tuotannon vaiheissa.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa kiellettyjä ovat:

Alkyylisulfaatit (Sodium Layryl Sulfate ja Sodium Laureth Sulfate)

Etyksyloidut raaka-aineet eli PEG ja PPG

Synteettiset antioksidantit

Synteettiset rasvat, öljyt, hajusteet ja värit

Maaöljyperäiset raaka-aineet kuten Paraffinum Liquidum ja Petrolatum

Synteettiset UV-filtterit

Silikonit

Mm. Seuraavat synteettiset säilöntäaineet: parabeenit, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Methyldibromo ja Glutaronitrile

Myös eläinkokeet ja eläinkollageenit ovat kiellettyjä.

Eläinten vahingoittaminen tai tappaminen raaka-aineen saamiseksi.

Säteilyttäminen on kiellettyä kaikissa tuotannon vaiheissa.
Näiden synteettisten aineiden katsotaan olevan haitallisia ihmiselle sekä ympäristölle, eikä niillä ole minkäänlaisia iholle hyvää tekeviä tai sitä ravitsevia vaikutuksia.

Tunnista ja vältä ainakin nämä:

Parabeenit

Mitä ovat: Säilöntäaineita

Missä käytetään: Esimerkiksi voiteissa, shampoissa ja hammastahnoissa

Mahdolliset haitat: Kosmetiikassa sallitut parabeenit saattavat olla riski terveydelle sillä aineiden yhteisvaikutuksista ei ole tarpeeksi tutkimustietoa. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että parabeeneilla on estrogeeninen vaikutus. Parabeenit läpäisevät myös istukan. Sukupuolielin epämuodostuneena syntyneiden vauvojen istukkanäytteistä on löydetty parabeeneja sekä muita hormonaalisia haitta-aineita.

Tunnista inci: Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben

Synteettiset hajusteet

Mitä ovat: Synteettisten aineiden seoksia, joiden tarkoitus on peittää raaka-aineiden ominaistuoksu sekä tuoda kosmetiikkaan haluttu tuoksu.

Missä käytetään: Lähes kaikessa kosmetiikassa lukuun ottamatta hajusteettomia tuotteita. Hajusteita käytetään myös vaipoissa.

Mahdolliset haitat: Hajusteet allergisoivat herkästi. Synteettiset hajusteet sisältävät mm. ftalaatteja jotka vaikuttavat hormonitoimintaan.

Tunnista inci: Tuotteen ainesosaluettelossa täytyy ilmoittaa 26 tunnettua hajusteallergeenia. Hajusteiden seokset ilmoitetaan sanalla ”parfum” tai fragnance”.

Sulfaatit

Mitä ovat: Peseviä ja vaahtoa muodostavia aineita.

Missä käytetään: Shampoot, suihkusaippuat sekä hammastahnat.

Mahdolliset haitat: Sulfaateille on mahdollista herkistyä jolloin ne aiheuttavat ihoärsytystä, päänahan ja ihon kutinaa.

Tunnista inci: Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, SLS, SLES.

Mineraaliöljyt

Mitä ovat: Raakaöljystä jalostettu raaka-aine.

Missä käytetään: Öljyt, pesunesteet, voiteet.

Mahdolliset haitat: Mineraaliöljy tukkii ihohuokoset jolloin iho ei pysty hengittämään. Ympäristöä pilaavan raakaöljyteollisuuden sivutuote.

Tunnista inci: Paraffinum liquidum, paraffin oil, mineral oil.

Silikonit

Mitä ovat: Synteettisiä yhdisteitä jotka tekevät esim. voiteista miellyttävän tuntuisia ja paremmin levittyviä.

Missä käytetään: Voiteet, shampoot

Mahdolliset haitat: Silikoni tukkii ihohuokoset eikä siitä ole minkäänlaista hyötyä iholle.
Suurin osa silikoneista päätyy myös ympäristöön.

Tunnista inci: Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclopentasiloxane, Amodimethicone.

Formaldehydin vapauttajat

Mitä ovat: Mikrobeja tuhoavia säilöntäaineita.

Missä käytetään: Shampoissa, suihkusaippuoissa ym. vesipohjaisessa kosmetiikassa.

Mahdolliset haitat: Allergisoiva, ärsyttää ihoa, silmiä, hengitysteitä, saattaa aiheuttaa syöpää.

Tunnista inci: Imidazolidinyl Urea, Diazolinyl Urea, DMDM Hydantoin, Quaternium-15

Kemialliset UV-filtterit

Mitä ovat: Aurinkovoiteiden kemiallinen suoja iholle joka suodattaa uv-säteilyn harmittomaksi.

Missä käytetään: Lähes kaikissa aurinkosuojatuotteissa.

Mahdolliset haitat: Häiritsevät kehon hormonitoimintaa ja saattavat mm. laukaista syöpiä rinnoissa, kohdun limakalvossa ja eturauhasessa. Saattaa olla haittaa lapsen kehitykselle ja kasvulle.

Tunnista inci: Oxybenzone, Avobenzone, Octisalate, Octocrylene, Homosalate, Octinoxate, Ethylhexyl Methoxycinnamate.

Triklosaani

Mitä on: Mikrobeja tuhoava säilöntäaine

Missä käytetään: Mm. hammastahnoissa, saippuoissa, voiteissa.

Mahdolliset haitat: Saattaa olla hormonihäiritsijä, voi ympäristössä synnyttää aineelle resistenttejä bakteerikantoja. Uusimmissa tutkimuksissa triklosaanin on todettu häiritsevän kalojen normaalia käyttäytymistä.

Tunnista inci: Triclosan, 5-Chloro-2-(2,4-dichlorophenoxy)phenol, 5-kloori-2(2,4-dikloorifenoksi)fenoli

Ohessa vielä lyhyt muistilista yleisemmin kosmetiikassa käytettävistä aineista joita kannattaa välttää ja jonka voit ottaa vaikka kauppaan mukaasi:

– Parabeenit: Methylparaben, Butylparaben, Probylparaben, Isobutylparaben
– Ftalaatit
– Sodium Lauryl Sulfate ( SLS, SLES )
– Propylene glycol
– Mineraaliöljyt: Paraffinum liquidium
– Triethanolamine ( TEA )
– Diethanolamine ( DEA )
– Butylated hydroxythaluene ( BHT )
– Phenosyethanol
– Triclosan
– Formaldehyde
– Polyethylene glycol ( PEG )
– Kaikki, missä on sana glycol tai methyl

Yleisimpiä luonnonkosmetiikan sertifikaatteja:

Ecocert

Ecocert on Ranskassa vuonna 1992 perustettu organisaatio, joka on aloittanut kosmetiikan sertifioinnin vuonna 2002. Ecocert on Euroopan ja kansainvälisesti suurin riippumaton sertifiointielin. Ecocert valvoo ja tarkastaa tuotteiden sisällön, raaka-aineet, tuotantoprosessin ja pakkauksen.

BDIH

BDIH on saksalainen, vuonna 1951 perustettu sertifiointijärjestö, jonka BDIH-merkkiä on alettu kehittää vuodesta 2001. BDIH-merkittyjä tuotteita on noin 5 000. Raaka-aineiden on oltava valvotusti tuotettuja. Raaka-aineista 15 täytyy olla peräisin luomutuotannosta (mm. jojoba-, oliivi- ja soijaöljy). Englanninkielinen logo on saatavissa myös kansainvälisesti, ja sen valvonnasta ja markkinoinnista vastaa International Organic and Natural Cosmetics Corporation (IONC GmbH).

Soil Association

Soil Association on englantilainen vuonna 1946 perustettu järjestö ja nykyään Ison-Britannian suurin luomusertifiointielin.Tuotetta voi kutsua luonnonmukaiseksi eli organic, jos 95 % ainesosista on luomutuotettuja. Vettä ei lasketa mukaan. Muuten tuotteeseen on merkitty, kuinka monta prosenttia se sisältää luomutuotettuja raaka-aineita. Joidenkin tuotteiden kohdalla prosenttiosuus ei voi olla kovin suuri, sillä esimerkiksi pesevät aineet eli tensidit voivat olla peräisin luonnosta mutta eivät luomutuotantoa.

NaTrue

NaTrue on voittoa tavoittelematon sertifiointi ja sillä on tiukimmat kriteerit luonnolliselle ihonhoidolle. Kyse on täysin läpinäkyvästä sertifioinnista, jolla on selkeät säännöt siitä, mitkä ainesosat hyväksytään ja mitkä ei, kuten myös mitkä prosessit ja uuttamismenetelmät ovat hyväksyttyjä.

Cosmebio

Cosmebio on ranskalainen järjestö, joka valvoo tuotteiden koostumuksen ja tuotannon ympäristövaikutuksia. Tällä merkinnällä varustetut tuotteet on valmistettu vähintään 95 % luonnontuotteista tai luonnosta peräisin olevista ainesosista.

AIAB

Italiassa luomualan valvova ja sertifikaatteja myöntävä järjestö on AIAB. Se on sertifioinut luonnonkosmetiikkaa vuodesta 2005. Kriteeristön mukaan tuotteiden ainesosien on oltava luomutuotannosta, jos kotimaisilla markkinoilla on sellaisia saatavilla.

FI-NATURA

FI-Natura on lokakuussa 2014 perustettu luonnonkosmetiikkaa sertifioiva suomalainen yhdistys. FI-Natura -merkillä varustetut tuotteet on valmistettu vähintään 95% luonnollisista raaka-aineista, kriteeristö painottaa myös mm. raaka-aineiden lähituotantoa.

ICEA

ICEA on eettinen ja ympäristöä kunnioittava sertifiointi-instituutti, joka valvoo yritysten kunnioittavan ympäristöä ja luontoa sekä työntekijöiden arvoja ja oikeuksia.

Valitettavan usein näkee yritysten harrastavan viherpesua ja kannattaakin olla tarkkana mitä sertifikaatissa lukee. Pelkkä ”Certified”, ”Organic”, ”Made with organic”, ”Natural”jne hyvinkin erehdyttävän aidon näköisessä ”sertifikaatissa” ei ole tae aidosta luonnonkosmetiikasta!

Valitsemme tarkoin myymämme tuotteet jolloin voit olla varma tuotteiden turvallisuudesta. Tutustu tuotteisiimme tästä