Valitse sivu

Hyttyset ovat joka kesän riesa mutta niitäkin voi karkottaa luonnollisesti. Mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpää on huolehtia, että lapsi on huolellisesti suojattu hyttysten pistoilta.

Vauvoilla ei ole vasta-aineita hyttysten pistoille, toisin kuin aikuisilla jotka ovat ehtineet altistua pistoille useita kertoja. Pienelle lapselle voi jopa nousta kuume hyttysten pistoista.

Eteeriset öljyt

img_1420

Teepuuöljy, Neem-öljy, Laventeliöljy, Citronella-öljy ja Piparminttuöljy ovat tehokkaita hyttyskarkotteita. Voit käyttää yhtä öljyä kerrallaan tai sekoittaa esim. Citronella öljyä sekä Laventeliöljyä.

Öljyä pitää laimentaa ennen iholle levittämistä. Laimentamatonta öljyä voi laittaa vaatteisiin pari tippaa.

Sekoita 10-20 tippaa öljyä vajaaseen desilitraan vettä, ja kaada seos pieneen sumutepulloon, josta seosta voi helposti levittää iholle. Säilytä seos viileässä, valolta suojattuna ja ravista seosta ennen käyttöä.
Voit myös käyttää esim. vauvaöljyä eteeristen öljyjen laimennukseen. Sekoita pari ruokalusikallista öljyä ja pari tippaa eteeristä öljyä. Seoksen voi levittää iholle.
Suuremman määrän voit valmistaa sumutepulloon : Puoleen desiin esim. vauvaöljyä sekoitetaan 15 tippaa eteeristä öljyä. Öljyseos laitetaan sumutepulloon ja sumutellaan vartalolle.

Kasvit

img_1423

Useat kasvit ja yrtit toimivat itsessään hyttyskarkoitteina. Kasvata ruukussa tai puutarhassa, yrteistä hyödyt vielä ruokien maustamisessa. Näitä voimakkaan tuoksuisia kasveja ja yrttejä ovat muun muassa:

reunuspietaryrtti, kissanminttu, piparminttu, samettikukka, sitruunamelissa, laventeli, rosmariini, oregano.

Älä tarjoa hyttysille lisääntymispaikkoja

Pihojen uima-altaat, sadevesitynnyrit ja paikat, joihin vesi jää seisomaan, ovat oivia paikkoja hyttysten lisääntymiselle. Puhdista vesialtaat ja -säiliöt ja vaihda vesi säännöllisesti.

Pukeudu suojaavasti

Vaaleat, pitkähihaiset sekä -lahkeiset vaatteet suojaavat etenkin pientä lasta pistoksilta. Muista myös päähine!

Suojaa vaunut sekä sänky

 

Yleensä saat vaunujen oston ohessa sekä hyttysverkon että sadesuojan. Verkkoja voi ostaa myös erikseen, mikäli sellaista ei vaunupakettiin kuulu.

Myös sisätiloissa on hyvä suojata lapsen sänky hyttysiltä. Sängyn ympärille voi asettaa verkon suojaamaan päivä- ja yöunia. Sänkyverkkoja saa suurimmasta osasta sisustus- ja huonekalutarvikkeita myyvistä liikkeistä.

Täysin ilman hyttysen pistoksia harvempi kesästä selviää mutta näillä vinkeillä pystyt ainakin vähentämään niitä huomattavasti. Seuraavassa blogikirjoituksessa perehdytäänkin mm. hyttysten pistosten aiheuttamien oireiden lieventämiseen luonnollisesti.

Suomen kesä on tunnetusti lyhyt, joten nautitaan jokaisesta hetkestä ja valosta!

~ Satu